Najstarija kršćanska crkva na svijetu u Jordanu?

Najstarija kršćanska crkva na svijetu u Jordanu?

11.06.2008

U sjevernojordanskom gradu Rihab su arheolozi pronašli podzemne prostorije za koje smatraju da su najvjerovatnije služile prvim kršćanima kao skrovište od Rimljanja.

Ispod već postojeće crkve iz 3. stoljeća su arheolozi otkrili prostorije koje su možda služile kršćanima već u godinama od 33. do 70. za održavanje zajedničkih molitvi, ali i za život. Kroz tunel su ljudi najvjerovatnije dolazili do izvora gdje su se opskrbljivali vodom za život.

U prostoriji koju su arheolozi pronašli, u kamenu su uklesana mjesta za sjedenje ali su prostorije također odvojene što je naučnike navelo na mišljenje da se radi o razdvajanju prostorije za molitvu od prostorije za stanovanje. Navodno je oko 70 vjernika pobjeglo tad iz Jeruzalema i živjelo ovdje ispod zemlje. Ako je mišljenje naučnika istinito, ovo je najstarija nađena kršćanska crkva u svijetu. Međutim, u obzir dolaze i drugi kandidati, kao i Crkva Svetog Juraja iz 3. stoljeća ispod koje su nađene ove podzemne prostorije ali i neke druge crkve.

Krajem 90-ih godina je američki arheolog u jordanskom gradu Akaba iskopao na primjer baziliku za koju se smatra da je izgrađena 300. godine. U današnjoj Siriji postoji stari grčki grad u kojem su pronađeni ostaci građevine koja je najvjerovatnije bila crkva i sagrađena je navodno čak 232. godine. Prije gotovo tri godine su arheolozi ispod jednog izraelskog zatvora pronašli crkvu koja se po njihovom mišljenju koristila već u prvom stoljeću.

Dvije značajne crkve koje su također među najstarijima na svijetu su Bazilika Svetoga groba u Jeruzalemu i Bazilika Rođenja Isusova u Betlehemu. Obje crkve su nastale otprilike 330. godine.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan