Najsloženija struktura na svijetu

Najsloženija struktura na svijetu

07.01.2008

248-dimenzionalna mapa mogla bi dovesti do ujedinjenja zakona prirode

Nakon stodvadesetogodišnje zagonetke, matematičari su konačno uspjeli da sastave jednu od najsloženijih struktura - 248-dimenzionalni prikaz mape po imenu „Lie group E8“, koju je po prvi put 1887. godine predvidio genijalni norveški matematičar Sophus Lie. Glavni teorijski trijumf je to da bi ovi rezultati mogli biti ključni za ujedinjavanje teorije fizike.

Ova cjelokupna mapa je ogromna, sadrži čak više podataka nego Projekat humanog genoma. Timu od 18 matematičara bile su potrebne četiri godine kako bi došli do ovih rezultata, i to naravno uz pomoć napredne kompjuterizacije.

Jedna „grupa“ predstavlja skup elemnata nad kojima je definisana neka relacija. Naprimjer skup realnih brojeva zajedno sa operacijom množenja čini jednu grupu. Osnovu fizike čini upravo „Lie group E8“. U standardnom modelu ova grupa obuhvata sve čestice, što je zapravo i osnovna šema savremene fizike. Proučavanje mape postalo je osnovno oruđe razumjevanja kao i nastojanja ujedinjenja zakona prirode.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan