Najjača elektrana na svijetu

Najjača elektrana na svijetu

07.12.2007

Znanstvenici su izjavili da bi se izgradnjom hidroelektrane između Crvenog mora i Indijskog oceana dobila hidroelektrana jača od bilo koje elektrane urađene do sada.

U slučaju kad bi se između Crvenog imora i Indijskog oceana podigla brana, nastala bi daleko najjača hidroelektrana na svijetu čiji kapacitet bi iznosio 50 GW. U tu svrhu bi se morala napraviti oko 100 kilometara duga i više od 150 metara visoka brana između Jemena i afričkog kopna. Druga brana sa sjeverne strane kroz Sueski kanal bi morala blokirati dotok iz Sredozemnog mora u dužini od 25 kilometara i u visini od 100 metara.

Razina Crvenog mora između te dvije brane bi godišnje opadala za dva metra budući da ova regija nije kišovita te bi se isparavanje vode samo slabo nadomjestilo kišom.

U trenutku kad bi se razina spustila za 600 metara od prvobitne razine, elektrana bi dostigla idealnu visinu za pogon. Kroz Sueski kanal na sjevernim turbinama bi toliko vode doticalo, koliko s druge strane isparava.

Znanstvenici su uzeli u obzir prednosti i negativnosti koje bi ova brana donijela sa sobom.

Prednost bi u svakom slučaju bila energija proizvedena bez stakleničkih plinova.

Negativna strana ovog projekta je kao prvo ogroman trošak, zatim utjecaj na ekologiju tog područja. Crveno more bi ostalo bez dijela svoje ljepote koju mu daje raznolikost života u dubinama ovog mora.

Luke svih gradova koji se ovdje nalaze bi padanjem razine mora presušile i prečica kroz Suetski kanal bi bila zatvorena.

Doduše i vrijeme koje je potrebno da razina mora opane za 600 metara iznosi punih 300 godina.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan