Nađeno groblje iz pretkršćanskog vremena na sjeveru Engleske

Nađeno groblje iz pretkršćanskog vremena na sjeveru Engleske

09.12.2007

Ahreolozi su do sada iskopali ukupno 109 grobova koji datiraju najvjerovatnije iz vremena kada se kršćanstvo još nije proširilo Engleskom. U jednom grobu je zakopana nepoznata dama, bogato ukrašena ali ne u lijesu nego u svom krevetu.

U 7. stoljeću je kršćanstvo u potpunosti ugasilo sva druga vjerovanja na tom području. Širenju kršćanstva je doprinjela žena pod imenom Hilda koja je kasnije proglašena svetom. Pretpostavlja se da je nađena nepoznata dama živjela u isto vrijeme i da je čak poznavala Hildu.

Budući da je živjela u kraljevstvu ‚Nortumbrija’ na dvoru Edvina i Etelburge, kraljice koja je bila kršćanka i kralja koji je prešao na kršćanstvo da bi se njome mogao oženiti, Hilda je od malih nogu učila od kraljice o kršćanstvu i mnogo je doprinjela širenju kršćanstva u to vrijeme.

Međutim, sudeći po predmetima koji su zakopani uz leševe, sigurno je da su u ovom groblju zakopani ljudi koji se još nisu bili okrenuli kršćanstvu.

Arheolog Stiven Šerlok je ustvario tražio naselje kada je naišao na ovo otkriće. Grobovi sadrže i razne ukrase kakve je sebi mogla priuštiti samo kraljevska familija 650. godine i poredani su u redove od po četiri groba na površini od pola fudbalskog stadiona.

Zlato koje je pronađeno kod nepoznate dame vjerovatno potiče od Merovinga i bilo je tako dragocjeno u to vrijeme da sam nakit nije u potpunosti napravljen od zlata, nego samo 60% do 70%. Privjesak sadrži čak samo 33% zlata u sebi. Dobivali su ga topljenjem zlatnih kovanica.

Budući da u kiseloj tamošnjoj zemlji kosti nisu ostale očuvane, nemoguće je napraviti DNK analizu, tako da se nepoznata gospođa ne može identifikovati. Ostaje samo da kopamo po povijesti ne bi li barem uspjeli pretpostaviti o kome se radi.

Groblje je po procjeni arheologa ostalo nepopunjeno do kraja i najvjerovatnije se može očekivati da će se uskoro naći naselje u blizini u kojem su živjeli ovi ljudi, jer se groblje trenutno nalazi daleko od bilo kojeg naselja.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan