Muškarci dolaze, žene odlaze

Muškarci dolaze, žene odlaze

09.09.2008

Posmatrajući osobu na većoj udaljenosti, nekada se stiče dojam da se osoba kreće prema nama, a nekada da odlazi u suprotnom pravcu. Naučnici sada tvrde da to ovisi o spolu osobe koju gledamo.

Iz hoda osobe kojoj faktički samo naziremo obris, mnogo toga se može prepoznati. Može se na primjer prepoznati starost, spol, ali i da li osoba dolazi ili odlazi – iako sa najmanjom preciznošću. Ovo zadnje naime određuje mozak često neovisno o tome u kojem pravcu se osoba zaista kreće.

Naučnici su eksperimentima uspjeli dokazati da dojam o tome da li osoba dolazi ili odlazi ovisi o spolu osobe koju promatramo.

Prilikom eksperimenta su naučnici optički otežali ispitanicima da na osobama koje su trebali promatrati u hodu, vide detalje koji bi odali više o osobi. To se postiže tako što se na primjer osoba odjene u crno odjelo ispred crne pozadine a na određenim mjestima na tijelu se pričvrste svijetleće tačke. Na taj način ispitanici vide pokret sasvim jasno ali ne i detalje o osobi kao što je spol ili starost.

Naučnici su ispitanicima demonstrirali različite hodove - od hoda djevojčice do hoda krupnog muškarca. Ispitanici su trebali iz hoda osobe prepoznati što više mogu o osobi.

Najčešće se uspjela prepoznati starosna dob i spol, ali se ispostavilo da se iz hoda čak može prepoznati i raspoloženje osobe. No to sve i nije baš novo.

Interesantni rezultati su dobijeni nakon odgovora na pitanje da li osoba dolazi ili odlazi. Ispostavilo se da je osoba koja je uglavnom “dolazila”, bila osoba muškog spola a da se iza hoda koji ostavlja dojam da osoba odlazi, uglavnom krila ženska osoba.

Naučnici smatraju da se ovakva percepcija razvila evolucijom, tj. da nam mozak sugerira opasniju situaciju. Tako je u prošlosti ostavljao opasniji dojam muškarac koji se približava nego žena, ali i scena u kojoj žena odlazi ili bježi. Moguće je da je razvoj ovakvog načina percepcije smanjio mogućnost pogrešnog procjenjivanja opasne situacije.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan