Muškarci bolje osjete prevaru u vezi

Muškarci bolje osjete prevaru u vezi

08.03.2009

Tko bi rekao da upravo muškarci mnogo bolje osjete prevaru tijekom veze od žena? To tvrde američki biolozi i psiholozi na osnovu urađene studije.

Tko češće vara, uglavnom svi znaju. Čak 30 posto muškaraca tijekom veze, radilo se tu o braku ili ne, vara svoju partnericu. Što se tiče žena, postotak iznosi samo 19 posto. Ovu činjenicu su sada studijom potvrdili američki znanstvenici.

Međutim, pitanje nije bilo samo, tko češće vara. Tim znanstvenika je tijekom studije ispitao 203 para, od čega ih je 20 bilo u braku dok su partneri ostalih parova samo živjeli zajedno. Muškarci i žene su pri tome zasebno odgovarali na pitanja.

Osim pitanja o vlastitoj prevari, parovi su trebali odgovoriti i na pitanje da li su ikada sumnjali ili sumnjaju u vjernost svoga partnera. Osobe su trebale naglasiti i koliko jako sumnjaju u prevaru. Znanstvenici su naravno na osnovu odgovora mogli ustanoviti, koliko osoba je varalo svoga partnera, koliko ih sumnja u prevaru, ali i koliko njih sumnja s pravom, a koliko bez razloga. Rezultati su bili zapanjujući.

Ispostavilo se da pored toga što muškarci mnogo češće varaju, ustvari i mnogo bolje ocjenjuju, da li su bili prevareni. Muškarci čak i mnogo češće sumnjaju u prevaru, tj. u 20 posto. Međutim, u 75 posto slučajeva su u pravu. Kod žena se postotak sumnje kretao oko 15 posto, a u 41 posto slučajeva su zaista bile u pravu. Moglo bi se znači reći da u većini slučajeva kada je prevara u tijeku, žene i ne posumnjaju.

Pokušaji da se ove razlike u spolu objasne su razni. Gledamo li čisto sa strane evolucije, moglo bi se reći da žene svojim rjeđim varanjem pokušavaju održati stabilnost veze za svoje potomstvo, dok muškarci na mnogo opušteniji način šire svoju DNK okolo kao da su programirani za to.

Što se tiče izraženijeg osjećaja za razotkrivanja prevare od strane muškaraca, moguće je da žene mnogo lošije prekrivaju prevaru te često nesvjesno tijekom razgovora odaju detalje koji pobude sumnju.

Međutim, dok se žene oslanjaju na povjerenje, muškarci uglavnom zahtjevaju objašnjenje, te možda tako i češće dolaze do istine.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan