Muška novorođenčad rjeđe preživljavaju od ženske

Muška novorođenčad rjeđe preživljavaju od ženske

25.03.2008

Istraživanja su dokazala da je pojava umiranja muške novorođenčadi učestalija nego što je to slučaj kod ženske djece. I dok je to oduvijek tako i bilo, modernom medicinom se ova razlika čak i povećala.

Naučnik Greg Drevenstedt i njegove kolege sa Univerziteta Južne Kalifornije su istraživanjem koje je objavljeno u časopisu “Proceedings of the National Academy of Sciences” dokazali da je razlika u umiranju muške i ženske djece prije prve godine života u novije doba postala sve veća – na štetu muške djece.

Ustvari je uvijek u prosjeku više umiralo muške novorođenčadi od ženske, ali je prije 1970. godine razlika znosila 15 do 20 posto dok je te godine dosegla svoj vrhunac od 31 posto.

Naučnici su istraživanjem dokazali kako je u novije doba dolaskom moderne medicine opao broj smrtnih slučajeva novorođenčadi u razvijenim zemljama, ali i da se razlika između muške i ženske djece u ovom slučaju čak povećala. Jednostavno se pojava umiranja novorođenčadi okomila na oduvijek slabiju novorođenčad – mušku.

Muška djeca se češće rađaju prerano zbog čega imaju i slabiji imunitet od ženske novorođenčadi i češće obolijevaju od raznih infekcija.

Muška djeca imaju i veću glavu što povećava rizik od komplikacija tokom poroda.

Povećanim higijenskim uslovima koje je donijela moderna medicina, ovi problemi se ne mogu riješiti. Stoga se smrtnost kod muške djece manje smanjila.

Međutim, u zadnjih nekoliko godina se ipak upratilo smanjenje razlike u smrtnosti između ženske i muške djece. Razlika trenutno inosi oko 24 posto i to zahvaljujući carskom rezu.

Naime, prije 1970. godine se carski rez praktikovao znatno rjeđe, bolje rečeno u samo pet posto poroda a uvođenjem carskog reza u svakodnevnu praksu (20 posto svih poroda), muška i ženska djeca jednako profitiraju i jednako su izložena riziku koji carski rez donosi sa sobom.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan