Mrtvom srcu udahnuli novi život

Mrtvom srcu udahnuli novi život

15.01.2008

Naučnici su srce mrtvog pacova oživjeli ćelijama novorođenog pacova. Već nakon osam dana, srce je ponovo počelo da kuca.

Nevjerovatno, ali zaista istinito, mrtvom srcu su naučnici ponovo udahnuli život. Kako?

Proučavajući upotrebu matičnih ćelija u proizvodnji novih organa za transplantaciju, naučnici su krenuli malo drugačijim putem nego što su išli do sada. Naime, i ranije su naučnici uspjevali izdvojiti matične ćelije u određenim ćelijama tijela, ali nikada nisu uspjeli rekonstruisati trodimenzionalnu strukturu cijelog organa.

U novom pokušaju da unaprijede svoja istraživanja u svrhu stvaranja cijelih organa iz matičnih ćelija, ovaj put su uzeli srca od osam mrtvih pacova i specijalnom tehnikom su isprali sve ćelije iz njih. Ono što je od srca preostalo su vanćelijske strukture koje čine trodimenzijalnu strukturu srca i izgledaju poput tkiva nekog duha jer su prozirne.

U navedenu strukturu su zatim ubrizgali ćelije iz novorođenih pacova, ali ovaj put nisu koristili matične ćelije nego takozvane neonatalne ćelije – već izdvojene ćelije srca.

Srce su nakon toga uronili u hranjivu tekućinu i već nakon četiri dana su se vidjele prve kontrakcije koje su kooridirane električnim udarima kao pomoću defibrilatora. Također su simulirali i krvotok time što su srce objesili na pumpu koja je pumpala konstantno tekućinu u srce.

Nakon još četiri dana, srce je počelo kucati i to jačinom koja odgovara 2% jačini kucanja srca odraslog pacova.

Pokušaji da se oživi i srce svinje su propali, ali naučnici ne posustaju. Ovaj uspjeh smatraju znatnim pomakom u dobivanju organa za transplantaciju koje će organizam slabije odbijati nego do sada.

Ono što je naučnicima potrebno u daljnjem razvijanju ove metode su embrionalne ćelije osobe kojoj treba novo srce. Put do ovog dostignuća je dalek jer su se u ovom pokusu koristile gotove ćelije srca iz mladih pacova, a ne embrionalne matične ćelije koje bi za naučnike bile idealno rješenje, budući da su odgovarajuće embrionalne matične ćelije već uspjeli proizvesti kod rezus majmuna.

San naučnika je dobivanje funkcionalnog organa od trodimenzionalne trukture organa mrtve svinje ili čak čovjeka koja će se moći nadograditi embrionalnim matičnim ćelijama u novi organ za transplantaciju.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan