Može li čovjek biti prestar da bi naučio nešto novo?

Može li čovjek biti prestar da bi naučio nešto novo?

09.03.2008

Sigurno ste dovoljno često čuli kako se godinama više ne mogu usvajati nove stvari i kako učenje na primjer stranog jezika postaje nemoguće? Vjerovali ili ne, radi se više o izgovoru nego o činjenici.

Naš mozak cio život prihvata nove podatke i procesuira ih i skladišti u pamćenje. Da nije neobično za stare ljude učenje i pamćenje novih stvari, mnogi nažalost postaju tek svjesni pojavom degenerativnih oboljenja mozga kao što je Alzheimerova bolest.

Naime, sasvim je normalno da čovjek i u starijim godinama i dalje pamti i uči, pa čak i ako on nije svjestan toga.

Osjećaj da smo ostarjeli po pitanju pamćenja se uglavnom javlja gomilanjem raznog iskustva koje u starijim godinama može dati osjećaj zasićenosti i gubitka volje za dodatnim novim iskustvima.

Osobe s takvim osjećajem se uglavnom oslanjaju na navike koje godinama ne mijenjaju jer su im bliske i poznate, što im daje često određeni osjećaj sigurnosti.

Međutim, ne postoji razlog zašto osoba i nakon 50. godine ne može ostvarivati sebi želje koje nije uspjela ranije: putovati, upoznavati nove krajeve i običaje. Zašto ne bi pokušala naučiti i novi strani jezik?

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan