Molekula koja ubija malariju

Molekula koja ubija malariju

09.07.2007

Istraživači sa UT Southwewstern Medical Centra u Dallasu zajedno sa istraživačima iz Francuske su uspjeli napraviti trodimenzionalnu sliku molekule koja ubija malariju. Nadaju se da će na osnovu saznanja kako se komarci brane od parazita koji uzrokuju malariju dobiti nove ideje kako u potpunosti iskorijeniti malariju.

Kako je prošle sedmice objavljeno u izvještaju Nacionalne Akademije Nauka u SAD-u ovi istraživači su uspjeli da opišu strukturu molekule koja "zatvara" parazite malarije kada komarci bivaju inficirani. Kod nekih vrsta komaraca molekula izaziva uništenje parazita, dok kod nekih drugih vrsta, molekula koja je veoma slična prethodnoj dopušta nekim parazitima da prežive i da se razmnožavaju. Razlika je u tzv. "bojnoj glavi" molekule.

Cilj je sada da se proučavaju različite "bojne glave" na različitim vrstama komaraca. Potpuno uništenje parazita koji uzrokuju malariju će se vjerovatno svesti na prskanje komaraca supstancama koje će u njima izazivati isti proces uništenja kao što to čine "bojne glave" ovih molekula tvrde naučnici sa SMC-a koji u svom timu imaju i nobelovca Johanna Deisenhofera.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan