Mliječna staza mnogo brža nego što se smatralo

Mliječna staza mnogo brža nego što se smatralo

07.01.2009

Nova mjerenja su dokazala da je Mliječna staza daleko brža nego što se ranije smatralo ali i da ima veću masu. Prema tim mjerenjima, Zemlja se kreće brzinom od oko milion kilometara po satu oko centra naše galaksije.

Naučnici oko Marka Reida sa CfA-a (Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics) su na sjednici Američkog udruženja astronoma (AAS) u kalifornijskom Long Beachu objavili da se Zemlja i Sunce kreću za 160000 kilometara po satu brže nego što se do sada smatralo. To naravno znači i da Mliječna staza zasigurno ima veću masu nego što se smatralo, jer bi se inače raspala. Prema ovim rezultatima se od sada na susjednu galaksiju više neće gledati kao na znatno veću od Mliječne staze.

Tehnologija koju su koristili da bi došli do najnovijih rezultata i nije nešto zakomplicirana. Naime, naučnici su deset radio teleskopa koji se protežu od Havaja do Djevičanskog otočja na Karibi, takozvane 'Very Long Baseline Arrays' (VLBA), prespojili u jedan radio teleskop ogromne preciznosti. Ovaj radio teleskop može praviti snimke koji su preko sto puta precizniji od snimaka svemirskog teleskopa 'Hubble'. Razlika je međutim i u tome što ove dvije vrste teleskopa prave snimke na različitim dijelovima elektromagnetskog spektra.

Naučnici se nadaju da ćemo ovakvim snimcima doći do novih saznanja o strukturi i kretanju naše galaksije. Ipak je teško odrediti strukturu galaksije unutar koje se nalazimo, budući da je ne možemo kao druge galaksije promatrati izvana. Struktura naše galaksije se mora odrediti iz rezultata mjerenja i kartiranja.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan