Misteriozna građevina

Misteriozna građevina

08.01.2008

Već oko sto godina putnici i istraživači su pokušavali da razrješe zagonetku oko Chankillo u Peruu, drevne monumentalne građevine koja se nalazi u zabačenim djelovima pustinje, smještena oko 250 milja sjeverno od Lime.

Ova građevina datira još od 300 p.n.e. a čine je tri koncetrična kamena zida koji okružuju trđavu sa 13 stubova koji se nalaze oko nje. Prepostavlja se da je sagrađena još prije civilizacije Inka, odnosno u vrijeme kada je vladala civilizacija Chavin.

Da li se ovaj kompleks služio u svrhu vojne odbrane, religijskih obreda ili je bio mjesto okupljanja?

Posmatrajući ove stubove i njihov raspored koji su postavljeni u odnosu na položaj Sunca (izlazak i zalazak), arhelog Ivan Ghezzi sa Katoličkog Univerziteta u Peruu je konačno razrješio ovu misteriju. Ove ruševine zajedno tvore najstariji solarni opservatorij u Americi, kaže Ghezzi. Iz hrama se mogao posmatrati izlazak Sunca između stubova, jer su kameni stubovi postavljeni tako da mogu tačno određivati položaj Sunca u svako doba dana.

Ovakav jedan opservatorij bio je potreban za poljoprivredne zajednice, ali je ova građevina vjerovatno još značajnija kao političko oruđe nego kao farmerski almanah. Tadašnja vladajuća klasa Chavina je prepoznala to da je znanje moć, i vjerovatno su izgradili ove stubove kako bi pokazali svoja shvatanja o položaju Sunca, zaključio je Ghezzi. Posjedovanjem ovog „kamenog“ kalendara, oni su posjedovali Sunce: i to je činilo njihovu moć. “Ako je ova građevina služila samo za praćenje vremena, mogla je biti načinjena na mnogo jednostavniji način, ali ovakva monumentalna gradnja ukazuje na to da je ona bila korištena za demonstraciju moći“ kaže Ghezzi.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan