Misteriju prometnih gužvi riješili matematičari

Misteriju prometnih gužvi riješili matematičari

26.12.2007

Matematičari sa Univerziteta u Exeteru su riješili problem prometnih gužvi koje se naizgled čine ničim izazvane.

Gužve koje frustriraju vozače jer nema vidljivog razloga za zastoje i duge kolone matematičarima iz Exetera bio je interesantan fenomen zbog čega su olučili napraviti matematički model ove pojave.

Pomoću konstruisanog modela proučavali su kako neočekivane pojave kao naprimjer izlijetanje kamiona na suprotnu traku utječu na saobraćaj.

Njihov model je otkrio da usporavanje vozila ispod „kritične brzine“ naprimjer usporavanjem reagujući na neki neočekivan događaj, vozač prisiljava vozilo iza sebe da uspori, a sljedeće vozilo da još više uspori što za nekoliko kilometara rezultira stajanjem.

Model predviđa da je ovo tipičan scenario na prometnim cestama (iznad 15 vozila po kilometru).

„Doista je bitno koliko jako kočite, jer jače kočenje može dovesti do zastoja nekoliko kilometara iza vas“ kaže Dr. Orosz, jedan od vođa projekta.

Prema ovim saznanjima kao i još nekim dobivenim iz pomenutog modela, inžinjeri će pokušati raditi na implementaciji ovih znanja u uređaje u automobilima.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan