Miris i depresija

Miris i depresija

06.01.2008

Novo istraživanje Univerziteta u Tel Avivu povezuje depresiju sa gubitkom čula mirisa, aludirajući na to da bi depresija mogla imati biološke korjene.

Ne osjećate miris ruže? Možda ste depresivni. Imate osjećaj da mirišete na ružu? Možda imate isti problem. Naučnici sa Tel Aviv Univerziteta su u nedavnoj studiji došli do zaključka da je depresija povezana sa biološkim mehanizmima koji utječu na osjetilo njuha. Ovo otkriće bi moglo dovesti do objašnjenja zašto se neke žene previše parfemišu, a da toga uopšte nisu svjesne.

Naučna studija koja podržava ovu teoriju objavljena je u magazinu 'Arthritis and Rheumatism'. “Naše naučno otkriće sugerira da kod depresivnih žena dolazi i do gubitka čula mirisa, što one najčešće kopenziraju sa pretjeranim parfemisanjem,“ objašnjava istraživač Yehuda Shoenfeld, član medicinskog fakulteta 'Sackler Faculty of Medicine' na Univerzitetu u Tel Avivu. “Mi također vjerujemo da depresija ima biološke korjene i da bi mogla biti jedna vrsta odgovora imunogološkog sistema na određena psihološka stanja.“

Kod žena koje su depresivne također često dolazi i do gubitka težine. Jer se smanjenjem čula mirisa smanjuje zdravi apetit.

Prof Shoenfeld je došao do ovog zaključka nakon dugogodišnjih istraživanja autoimunih bolesti, fokusirajući se prvenstveno na lupus (oblik tuberkuloze), artritis i reumatizam.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan