Mezopotamija i još malo dalje

Mezopotamija i još malo dalje

03.09.2007

Široko je rasprostranjeno mišljenje da je Mezopotamija „kolijevka civilizacije“, ali sve veći broj dokaza koji se pojavljuju u zadnje virijeme upućuje na to da su i pored Mezopotamije u isto vrijeme – prije otprilike 5000 god. – postojale mnoga civilizirana urbana područja istočno od Mezopotamije pa sve do hiljade kilometara udaljenih područja Indije u Pakistana objavljuje magazin Science.

„Mezopotamija je i dalje kolijevka civilizacije u smislu da je tamo počeo urbani razvoj, ali sada znamo da je područje između Mezopotamije i Indije izrodilo mnoštvo gradova i kultura koje su živjele između 3000. p.n.e. i 2000. p.n.e.“ tvrdi novinar Science-a Andrew Lawler.

Dokazi o međusobnoj trgovini, ikonografija te ostaci drugih kultura pronađeni u iskopinama na pomenutom području predstavljeni su u Julu mjesecu u Ravenni (Italija) na konferenciji Međunarodne asocijacije za proučavanje starih civilizacija na Srednjoazijskom međukulturalnom prostoru. Ovo je prva velika konferencija na kojoj se raspravljalo no ovoj temi.

Arheolozi su analizirali nalaze iz desetina urbanih centara iz istog perioda koji su postojali između Mezopotamije i doline rijeke Ind. Trenutno se pristupa izrađivanju nove mape ovog područja. No, već sada je jasno da su ovi centri međusobno trgovali kao i razmjenjivali tehnologiju i znanja u arhitekturi. Artefakti kao što su pronađeno biserje, školjke, posude, pečati i ploče za igre nedvojbeno pokazuju da su ove civilizacije bile međusobno umrežene.

Iskopavanjima u blizini Jirofta u jugoistočnom Iranu pronađene su ploče sa nepoznatim pismom. Ovaj kontroverzni nalaz govori o kompleksnosti civilizacija na područjima koja su smatrana perifernim i zaostalim u odnosu na centralno Mezopotamsko područje.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan