Meso kloniranih životinja u američkim mesnicama

Meso kloniranih životinja u američkim mesnicama

16.01.2008

U Americi je ministrastvo nakon šestogodišnjeg testirana mesa kloniranih životinja, dozvolilo prodaju u mesnicama. Navodno je meso bezopasno.

Dozvola se odnosi na mlijeko i meso kloniranih životinja. Vašingtonsko Ministrastvo za prehranu (FDA) je zaključilo nakon šestogodišnjeg testiranja mesa, da je klonirano meso goveda, svinja i koza bezopasno za ljude.

Zaštitnici potrošača kritiziraju ovu odluku i smatraju da ministrastvo nije sprovelo dovoljno testova. Ukazuju i na to da većina američkih potrošača odbija jesti ovakvo meso i da zahtjevaju mnogo više informacija nego što im se nudi, prije nego sami odluče da li žele jesti ovakve proizvode. Također vide problem i u izvozu američkih prehrambenih proizvoda, zbog zabrinutosti potrošača.

Za meso kloniranih ovaca i drugih životinja nisu dali dozvolu jer na ovom mesu nije urađeno dovoljno testova.

Da li će prodavači na mesu označiti da se radi o kloniranoj životinji ili ne, prema ministrastvu prodavači mogu odlučiti sami.

Stručnjaci doduše smatraju da će do pojave mlijeka i mesa kloniranih životinja u prodaji proći godine budući da je kloniranje skup i obiman postupak. Kloniranje predstavlja dobivanje potpuno jednake kopije druge životinje u labaratoriji.

U Europskoj Uniji se rezultati testova očekuju tek u maju ove godine.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan