Mašta utječe na realno viđenje stvari

Mašta utječe na realno viđenje stvari

07.07.2008

Naučnici su uspjeli dokazati da zamišljanje nečega utječe na realno viđenje stvari oko sebe. Kada se osoba boji mraka i iza svakog žbunja navodno vidi nekoga ko vreba ili kada kućanica koja se boji insekata iza svake mrlje vidi neku bubu, onda pričamo upravo o toj vrsti utjecanja mašte na realno viđenje naše okoline.

U eksperimentu kojim su naučnici Vanderbilt Univerziteta u Nashville-u dokazali da samo zamišljanje neke stvari utječe na ono što vidimo, dobrovoljci su sebi morali zamisliti jednostavne mustre sastavljene iz vertikalnih i horizontalnih linija nakon čega im je pred jednim okom prikazana zelena a pred drugim okom crvena mrlja. Na taj način su naučnici izazvali efekat pri kojem oči naizmjenično vide jednu pa drugu mrlju.

Uglavnom su dobrovoljci kasnije naveli da su vidjeli mustru koju su sebi zamislili prije eksperimenta. Na ovaj način su naučnici dokazali da zamišljanje nečega utječe na naknadno realno viđenje stvari. Što su duže dobrovoljci zamišljali mustru ili gledali u prikazane mrlje, to je efekat bio jači.

Naučnici su naveli kako je ovo saznanje bitno jer ukazuje na potencijalni mehanizam u mozgu koji omogućava da očekivanja ili sjećanja mogu manipulisati realno viđenje stvari.

I najnoviji podaci snimanja mozga pokazali su da u trenutku kada sebi zamislimo nešto dolazi do aktivnosti u regionu mozga koji je odgovoran za vizualnost.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan