Maslinovo ulje i nije toliko zdravo?

Maslinovo ulje i nije toliko zdravo?

26.01.2008

Njemački naučnici tvrde da maslinovo ulje i nije toliko zdravo, koliko se tvrdilo do sada. Na to su ukazali pokusi na zamorcima.

Do sada se smatralo da maslinovo ulje sprečava nakupljanje kalcifikata na stjenkama arterija ali dva naučnika u Njemačkoj sada tvrde suprotno.

Navodno nezasićene masne kiseline kakvih ima i u maslinovom ulju, stjenku čine pristupačnijom za masne čestice i bijela krvna zrnca - tvari koje su i odgovorne za arteriosklerozu.

Njihova tvrdnja se bazira na pokusima koje su radili na zamorcima u labaratoriji. Naime, hranili su ih upravo hranom u kojoj ima velik udio nezasićenih masnih kiselina. Ovaj način ihrane je doveo do toga da su se osim navedenih problema, zamorci našli pred mnoštvom oštećenja ćelija srčanog mišića.

Da bi se međutim za ljude mogla tvrditi ista stvar, potrebno je prvo napraviti slične eksperimente, smatraju naučnici.

Zanimljivo jeste da se mediteranski način ishrane u kojem se koriste velike količine maslinovog ulja smatra najzdravijim za srce i tu činjenicu ni naučnici ne mogu pobiti. Ali oni smatraju da u mediteranskoj ishrani nikada nije ni bilo dokazano da je za pozitivan učinak na srce odgovorno baš maslinovo ulje.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan