Ljudsko kloniranje uskoro

Ljudsko kloniranje uskoro

17.11.2007

Naučnici su uspjeli po prvi put da izvuku matične ćelije iz kloniranog embrija od jednog starijeg majmuna - što bi moglo dovesti do napretka u kloniranju ljudskih embrija.
Naučnici su razvili dvanaest embrija iz muškog majmuna koji je star 10 godina. To bi moglo olakšati pocese kloniranja ljudskog embrija, odnosno razvoj tkiva za presađivanje, radi liječenja npr. dijabetesa i Parkinsonove bolesti.

Kako se vrši kloniranje

Naučnici su uspjeli da izvuku matične čelije iz nekog kloniranog embrija (majmuna), i da ih presađuju u laboratoriji. "Postojala je zabrinutost da bi kloniranje kod primata moglo imati poteškoća."

Medicinska obećanja

Ovo bi moglo biti ogromna prepreka za istraživače koji rade na novim medicinskim terapijama koje se zasnivaju na embrijima matičnih ćelija.

Da bi kloniranje matičnih ćelija uspjelo, potrebno je da se DNK iz jedne starije životinje umetne unutar nefertiliziranog jajeta, nakon čega jaje pospješuje razvoj embrija iz kojeg se mogu izvlačiti matične ćelije.

S obzirom da su matične ćelije značajne za tkivo, naučnici se nadaju da će jednog dana biti u mogućnosti da vrše transplataciju tkiva kod pacijenata.

Kod ljudskog kloniranja javljaju se razne tehničke poteškoće i veoma je kontraverzno. U 2004, tim naučnika iz Južne Koreje je objavio da je stvorio prvi ljudski embrij i da su iz njega uspijeli izvući matične ćelije, ali kasnije je ova studija odbijena.

Jedini objavljeni primjer kloniranog ljudskog embrija je razvijen na univerzitetu "Newcastle University", UK. Ali ovaj klon je preživio samo nekoliko dana i nije uspio da razvije matične ćelije.

Zaključci ljudskog kloniranja

Tehnika koja se koristila za kloniranje embriona (majmuna) zove se "somatic cell nuclear transfer" (SCNT). Ovo je ista vrsta tehnike koja se koristila za stvaranje klonirane ovce Dolly.

Autor posljednje studije, dr. Shoukhrat Mitalipov, je razvio novi način kloniranja, odnosno on je koristio donatorska jaja tokom procesa kloniranja.

Da bi se izvukla DNK iz jaja, naučnici ponekad boje genetske tvari ili koriste tehniku koja izlaže ćelije ultraljubičastoj svjetlosti.

Međutim, dr. Mitalipov i njegovi saradnici vjeruju da ovakve tehnike mogu oštetiti jaja. Umjesto toga oni su koristili iluminacijsku tehniku koja dopušta naučnicima da efikasno otklone ćelije atoma. Ova nova tehnika se zove "Oosight".

'Uvjerljivi dokazi '

Profesor Alison Murdoch i dr. Mary Herbert, sa instituta "North-East England Stem Cell Institute" (NESCI), kažu: "Njihov rad pruža uvjerljive dokaze da je reprogramiranje atoma kod primata izvodljivo.” "Dr. Mitalipov i njegovi saradnici su ostvarili značajan napredak u procesu ostvarenja terepeutskih potencijala putem presađivanja atoma.."

Implatacijski napori

Nisu svi oduševljeni ovim razvojem. Josephine Quintavalle, direktor kampanje "Comment on Reproductive Ethics" (Core) je rekla za BBC News: "Stvaranje klona je jedini način da se pokaže da je klonirano tkivo zdravo.”

Quintavalle je naglasila da kloniranje nije jedini potencijalni izvor embrija matičnih ćelija, nego da postoje i druge opcije. Naučnici su pokušali usaditi u maternicu oko 100 kloniranih embrija. Međutim, njihovi napori nisu uspjeli uroditi bilo kakvim plodom. Ali jedan od autora je rekao da je i kloniranje ovce Dolly uspjelo tek nakon 277 pokušaja.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan