Ljudski preci su bili mnogo primitivniji nego što se misli

Ljudski preci su bili mnogo primitivniji nego što se misli

05.10.2007

20. septembar, 2007. – Tim istraživača, uključujući Herman-a Pontzer-a, profesora fizikalne antropologije umjetnosti i nauke, determinirao je pomoću analize najranije poznate fosile homida van Afrike, koji su nedavno otkriveni u Dmanisi-u, Gruzija, u bivšom Sovjetskom savezu. Prvi ljudski preci koji su nastanili Aziju bili su mnogo primitivniji nego što se mislilo.

Fosili datiraju još od vremena prije 1.8 miliona godina i ukazuju na neke moderne aspekte morfologije donjih ekstremiteta, kao što su duge noge i ravna stopala, ali sa nekim zadržanim primitivnim morfološkim aspektima na leđima i stopalima. Ova vrsta je imala nizak rast i veličinu mozga analognu ranijoj vrsti pronađenoj u Africi.

"Odatle je poznato da su raniji homidi živjeli izvan Afrike u umjerenom pojasu Azije, i da još uvijek nisu posjedovali u potpunosti dobiveni skeletni izgled,” zaključili su israživači.

Pronalazak je objavljen 20. septembra u magazinu “Natura," što predstavlja značajan korak u širem saznanju o prvim ljudskim precima koji su imigrirali iz Afrike.

Glavni autor studije je David Lordpkipanidze, koji je inače direktor Nacionalnog muzeja Gruzije. Saradnja na studiji je uključivala Pontzer-a i istraživače iz Gruzije, Švedske, Italije i Španije.

Novi dokazi su pokazali kako su ove vrste imale anatomske i bihejviorističke sposobnosti koje su im omogućile da se prošire izvan Afrike, kaže Pontzer, koji je proučavao kako se anatomija mišičnog skeleta kod životinja oslikava u njihovim sposobnostima, ekološkoj niši i historiji evolucije.

Ovo istraživanje nam govori da su razmjeri ekstremiteta i bihejviorističkih fleksibilnosti omogućili ovoj vrsti da se proširi izvan Afrike, gdje je bila nastanjena najmanje 1.8 miliona godina,” kaže Pontzer.

Dmanisi je predio srednjovjekovnog sela smještenog oko 53 kilometra na sjeverozapadu Tibilisi-a u Gruziji na rtu sliva rijeka Mashavera i Phinezauri. Arheološka ispitivanja ovih ruševina počela su 1930, ali sistematična iskopavanja nisu rađena sve do 1980. Pontzer je proučavao ovaj lokalitet više od šest godina.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan