Ljepota prirode objašnjena

Ljepota prirode objašnjena

12.01.2008

Ljepota prirode se dobrim dijelom očituje u jedinstvenosti listova i cvjetova pojedinih biljki. Naučnici su sada otkrili kako biljke dostižu svoje estetske proporcije.

Istraživači sa 'John Innes' centra u Norviču su otkrili da ćelije na krajevima listova i latica igraju veoma bitnu ulogu u određivanju veličine istih.

«Ta jedinstvenost listova i cvjetova pomaže nam u razlučivanju različitih vrsta biljaka kao na primjer tratinčice i ivančice koje inače izgledaju veoma slično. Trenutno radimo na razotkrivanju načina na koji genetički nacrt neke vrste kontrolira veličinu listova i cvjetova», kaže dr Michael Lenhard, vođa ovog istraživačkog projekta.

Čini se da ćelije na rubovima luče neku vrstu mobilnog signala koji se širi biljkom i čini da se ćelije na listovima dijele. Što se više ovog signala proizvede, to će listovi i cvjetovi biti veći.

Interesantno je da se taj signal razlikuje od klasičnog i relativno dobro istraženog hormona koji je zaslužan za rast i razvoj kod biljaka. «Kako signal dolazi samo sa rubova biljke, pretpostavljamo da se on s vremenom razrijedi, kako list i latica ratu. Kada gustoća jednom padne ispod određenog nivoa, ćelije listova i latica prestaju se dijeliti. Ovako bi se lako mogla mjeriti veličina nekog rastućeg organa», kaže dr Lenhard. «To vam je kao da dodajete sve više i više tonika u džin s tonikom dok na kraju ne mognete više osjetiti džin».

Čini se da životinje koriste isti princip razrijeđivanja za mjerenje veličine, na primjer krila kod mušice, mada se molekule koje se koriste veoma razlikuju od onih kod biljaka.

Već se čine veliki napori da se ovo otkriće primjeni u industriji biogoriva za ubrzani rast listova u svrhu stvaranja održive energije kao i za ubrzani rast voća i povrća.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan