Lijekovi testirani na djeci Aboridžina?

Lijekovi testirani na djeci Aboridžina?

16.04.2008

Navodno je prilikom oduzimanja djece Aboridžinima od 1900. do 1970-ih godina došlo i do testiranja lijekova protiv gube na njima.

Takozvana “ukradena generacija” kod Aboridžana predstavlja do 50000 djece koju je australijska vlada od početka 1900. godine do sedamdesetih godina odvajala od roditelja i odgajala “kao bjelce” jer je smatrano da jedino bjelci u Australiji imaju izglede za budućnost, budući da će se starosjedioci kad tad “sami dokrajčiti”.

Međutim, sada je došlo do optužbi od strane aboridžinske organizacije koja se bori za isplatu odštete žrtvama i potomcima ukradene generacije po kojima su se djeca dodatno i iskorištavala u medicinske svrhe. Navodno su liječnici na njima testirali lijekove za lepru (gubu).

Kathleen Mills, članica Organizacije je izjavila novinarima radija BBC da joj je njen prvi rođak koji je bio medicinski tehničar pričao o djeci koja su služila kao “pokusni kunići” za lijekove za lepru što je za posljedicu imalo teška oboljenja djece.

Australijska vlada je izjavila da prvi put čuje za ovakve optužbe i da ih smatra veoma ozbiljnima, te je obećala da će se potruditi da temeljito pregleda sve spise Ministarstva zdravstva iz tog vremena.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan