LHC opet u pogonu

LHC opet u pogonu

21.11.2009

Prvi snop protona kroz tunel LHC-a, proletio je prvi put 10.9.2008. godine. Međutim, zbog raznih kvarova projekat je zaustavljen. Izgleda da je nakon dugog čekanja ogromni sudarač čestica ponovo stupio u pogon.

Cilj je bio stvoriti uslove što sličnije onima kada se desio Veliki prasak. Ovo je najambiciozniji projekat koji su naučnici ikada pokrenuli. Nakon raznih kritika, tužbi, prijetnji smrću, pa i hakovanja webstranice LHC-a, naučnici su u septembru prošle godine napokon poslali prvi snop protona kroz ogromni tunel, skraćeno poznat kao LHC (Large Hadron Collider) u Cernu, na granici između Švicarske i Francuske na dubini od preko 50 metara ispod zemlje. Nažalost, od početka projekta do prvog kvara nije trajalo mnogo, tj. samo 36 sati nakon pokretanja ovog giganta, te je ponovno pokretanje više puta odgađano zbog dodatnih kvarova i usporenih popravaka. Čak do 20 miliona eura se planiralo izdvojiti samo za troškove kvarova a izgradnja LHC-a, koja je trajala 13 godina, koštala je oko 3 milijarde eura.

U petak navečer oko 16h su prvi protoni napokon ponovo poslani u tunel. Naučnici su izjavili da je u subotu ujutro snop protona nekoliko minuta kružio skoro 27 kilometara dugim cijevima i to nakon 14 mjeseci pauze. Nadamo se da će ovaj put projekat uspješno biti nastavljen i donijeti svijetu nauke očekivane rezultate.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan