LHC opet kasni

LHC opet kasni

11.02.2009

Pokretanje LHC-a (Large Hadron Collider) se neće obaviti prema posljednjem planu. Prema novom planu će pokretanje biti šest sedmica kasnije nego što je bilo planirano, tačnije krajem septembra. Prvo sudaranje čestica će se prema tome desiti krajem oktobra.

Zbog nekoliko uzastopnih kvarova se najveći naučni projekat morao zaustaviti nakon samo nekoliko sedmica rada. Izgradnja LHC-a je trajala čak 13 godina i sada će popravci na spomenutim kvarovima i poboljšanje sigurnosti mašine trajati do kraja septembra ove godine.

Rolf-Dieter Heuer, njemački fizičar koji od januara vodi projekat, najavio je da će prije ponovnog pokretanja mašine, strani stručnjaci prvo provjeriti njeno stanje što se ne smije shvatiti kao nepovjerenje u domaće stručnjake. Naime, Heuer smatra da bi domaći stručnjaci zbog subjektivnosti prema uređaju na kojem su lično radili mogli biti slijepi za moguće slabe tačke mašine.

Nakon pokretanja LHC-a planirano ga je održavati aktivnim do jeseni 2010. godine, izuzev kraće pauze za vrijeme Božića, zbog sakupljanja dovoljno podataka za analizu.

Dok je izgradnja LHC-a koštala tri milijarde eura, trenutni popravak i poboljšanje sigurnosti sistema će koštati dodatnih 20 miliona eura.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan