Laserski top na letećim topovnjačama AC-130

Laserski top na letećim topovnjačama AC-130

21.02.2008

Početkom decembra, 2007. je u saradnji kompanija Lockheed Martin i Boeing izvršena integracija eksperimentalnog energetskog modula za ATL (Advanced Tactical Laser) u unutrašnjost transportnog aviona AC-130H.

Radi se o hemijskom laserskom topu velike snage. Ovaj laser je namjenjen preciznom uništavanju kopnenih ciljeva u urbanom okruženju i prethodno je uspješno testiran na vojnom poligonu Kirtlend u Novom Meksiku.

Laserska paljba će biti usmjeravana pokretnom kupolom na donjoj strani trupa za čiju proizvodnju je ogovorna kompanija L-3 Communications-Brashear.

Prva zračna ispaljivanja će biti obavljena tokom nekoliko narednih mjeseci i predstavljat će revolucionarnu promjenu u načinu vođenja zračnih napada.

Planirano opremanje laserskim topom će doprinijeti preciznijim napadima. Međutim, nije poznato i protiv kojih ciljeva će biti korišteno ovo oružje pošto hemijski laseri svoje ciljeve uništavaju njegovim zagrijavanjem a ne direktim razaranjem.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan