Kult vještica postojao 50-ih godina prošlog stoljeća

Kult vještica postojao 50-ih godina prošlog stoljeća

12.08.2008

U Engleskoj je u vrtu svoje kuće arheologinja sa studentima iskopala ostatke koji ukazuju na kult vještica. Međutim, neki od ostataka i nisu toliko stari.

Prije 30 godina je Jacqui Wood, po zanimanju arheologinja, uselila u Saveock Mill. To je stari mlin iz 17. stoljeća, a uz kuću je kupila i veliki posjed na kojem je riječica po imenu Tinny Brook.

Nakon nekog vremena je na donjem dijelu vrta, odmah uz obalu Tinny Brook-a primjetila rupe za potporanj iz neolitskog razdoblja te je na tom mjestu započela kopati zajedno sa studentima arheologije.

Stvari koje su iskopali u vrtu kuće gospođe Wood su bile zapanjujuće: pećnica iz eneolitika, sveti izvor, nokti, ostaci odjeće, rupe koje ukazuju na kult vještica. Otkrili su preko 35 rupa veličine 40 puta 35 centimetara, dubine 17 centimetara, obložene kožom labuda pri čemu je perje bilo s unutarnje strane. U kožu su bile umotane svrake sa jajima unutar kojih su još uvijek bili mladi koji su se skoro bili izlegli.

Najnoviji pronalasci su pokopana crna mačka ali i nešto kasnije otkriveni pas s kojeg je bila skinuta koža te je s njom obložena rupa i umotan leš psa.

Arheologinja je pronalaske prezentirala na raznim konferencijama, ali niko do sada nije pronašao ništa slično.

Analiza ostataka je pokazala da su ptice umrle oko 1640. godine, a mačka oko 1740. Međutim, analize psa su bile zapanjujuće: Kosti psa su zakopane najranije 50-ih godina prošlog stoljeća, a možda i nešto kasnije.

Teško je zamisliti da bi neko 50-ih godina mogao zakopati svog psa slučajno u ovaj vrt i sasvim slučajno na način na koji su zakopane ptice 300 godina ranije. Sigurno nijedan vlasnik psa ne bi nakon smrti životinje ogulio kožu sa svog ljubimca te ga zakopao.

Ovi pronalasci su dokazali kako je kult vještica u ovom području Engleske, tj. u Cornwall-u postojao i sredinom prošlog stoljeća.

Vlasnica posjeda je znatiželjna, kakve stvari će možda još iskopati u svom vrtu.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan