Kućni pomoćnik na točkovima

Kućni pomoćnik na točkovima

28.11.2007

Poznato je da u Japanu živi preko 30000 ljudi koji su stariji od 100 godina. Možda su upravo iz tog razloga japanski znanstvenici napravili robota koji je namijenjen pomaganju starim ljudima.

Na premijeri ove sedmice je dokazao da može govoriti, pomoći osobi da ustane iz kreveta, otvoriti frižider i izvaditi stvari iz njega a da ih ne ošteti i staviti ih naravno na stol. Čak je i u stanju elegantno prenijeti tacnu kroz sobu.

To doduše nije ni začuđujuće ako uzmemo u obzir da u rukama ima ugrađen 241 senzor koji mu osigurava osjetljivost sličnu ljudskim rukama.

Projekat je koštao više milijuna dolara i robot je dobio ime Twendy-One.

Sa svojih 111 kilograma i visinom od 1,5 metara kreće se na točkovima i najvjerojatnije će u Japanu već od sljedeće godine biti starcima na raspolaganju u staračkim domovima.

Vođa projekta, Sugano, smatra da će se komercijalna verzija robota naći na tržištu 2015. godine. Cijena bi po procjeni mogla iznositi 200000 američkih dolara, što će za neke starce značiti da će morati investirati cijelo životno osiguranje da bi sebi mogli priuštiti kućnog pomoćnika ovakve vrste.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan