Krvno srodstvo – više potomaka?

Krvno srodstvo – više potomaka?

12.02.2008

Islandska studija farmaceutske firme, DeCode je dokazala da parovi koji su u srodstvu, tj. u trećem i četvrtom koljenu, imaju više potomaka.

Farmaceutska firma u Islandu je vodeća kad su u pitanju genetska istraživanja familijarnih stabala i historije bolesti Islanđana na osnovu krvnih nalaza ili proba uzoraka tkiva.

Naučnici su u sklopu ove firme pratili podatke zadnjih 165 godina i zaključili da su parovi koji su bili u krvnom srodstvu imali više potomaka, tj. i njihova djeca su imala više potomaka.

Istraživanja ovog tipa u Islandu daju relativno dobre rezultate kada se uzme u obzir da ova firma posjeduje detaljne genetske informacije o 280000 otočana u Sjevernoj Europi.

Na primjer su između 1800. i 1824. parovi koji su bili u trećem koljenu imali u prosjeku 4,04 djece i 9,17 unučadi. U usporedbi s tim su parovi koji su u još daljem krvnom srodstvu imali 3,34 djece i 7,31 unučadi.

Sličan odnos je bio i između 1924. i 1949. Slični rezultati su bili i kod parova koji su četvrto koljeno. Međutim, što je srodstvo bilo intenzivnije, to je bilo i više djece. Međutim, djeca su prije umirala ili nisu imala mnogo potomaka.

Zapadna civilizacija danas bračne zajednice među srodnicima smatra nečim lošim, ali to nije bilo uvijek tako, rekao je genetičar, Alan Bittles sa univerziteta “Edith Rowan University” u Perthu. Naime, u 19. stoljeću je sklapanje ovakvih brakova predstavljalo nešto normalno. Pogotovo u kraljevskim porodicama. Međutim, na osnovu čestih slučajeva u kojima su djeca bila bolesna već nakon rođenja ili postajala bolesna u toku života, ovaj običaj je postajao sve rjeđi dok se nije gotovo iskorijenio.

Kari Stefansson iz firme DeCode smatra da ovi slučajevi u prošlosti ne moraju značiti da ovako mora i biti. Međutim, podaci o bolestima potomaka ovakvih brakova ne postoje.

Zaključak studije jeste da rođaci u trećem i četvrtom koljenu imaju najviše potomaka uz najmanji rizik za potomstvo.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan