Kritike na biranje kandidata za Nobelovu nagradu

Kritike na biranje kandidata za Nobelovu nagradu

12.10.2008

Nakon što se prije par dana završilo ozvaničavanje pobjednika Nobelove nagrade, odjednom su se pojavile kritike iz Francuske i Italije od tamošnjih znanstvenika koji tvrde da su također zaslužili ovu nagradu.

Dobitnici Nobelove nagrade za medicinu su jedan Njemac i dvoje Francuza. Francuzi, Luc Montagnier i Françoise Barré-Sinoussi su zaslužili nagradu zbog otkrivanja virusa HIV kao uzročnika bolesti side. Međutim, sada se javlja Jean-Claude Chermann, njihov kolega za vrijeme kada su radili na ovom istraživanju koji je kancelariju dijelio sa liječnicom Barré-Sinoussi. Kao dokaz njihove tvrdnje navode da je u časopisu 'Science' u kojem su objavili svoje otkriće 1983. godine, pored imena sadašnjih nobelovaca stajalo ime i gospodina Chermanna.

Kritike na odluke Nobelovog komiteta su se pojavile i u Italiji nakon što su objavljena imena dobitnika Nobelove nagrade za fiziku, Amerikanac japanskog porijekla- Yoichiro Nambu i Japanci Makoto Kobayashi i Toshihide Maskawa. Naime, prema njihovim tvrdnjama je italijanski fizičar – Nicola Cabibbo razvio temelje koje su Kobayashi i Maskawa samo proširili. Rezultat rada je bila Cabibbo-Kobayashi-Maskawa-matrica ili CKM-matrica. Od imena u nazivu su znači nagradu dobile samo dvije osobe.

Naravno, javio se i američki naučnik Robert Gallo koji je sa sadašnjim francuskim nobelovcima svakako vodio dugogodišnju borbu oko statusa prvog naučnika koji je otkrio virus HIV.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan