Krave koje pasu daju zdravije mlijeko

Krave koje pasu daju zdravije mlijeko

28.01.2008

Švicarci su proveli studiju u kojoj su dokazali da mlijeko od krava koje pasu travu u prirodnom okruženju, sadrži velike količine omege 3.

Sve je rijeđi trend da krave pasu u svom prirodnom okruženju, na livadi, a sve češće su krave zatvorene u štalama i hrana je uglavnom – kukuruz ili soja.

Švicarski naučnici su sada dokazali da ulaganje toliko truda u ogromne štale za velik broj krava na jednom mjestu, kao ni toliki novac za nabavku hrane koju krave jedu zatvorene u štalama, definitivno nije isplativo.

Naime, testirali su s jedne strane mlijeko i sir od krava koje borave tokom cijele godine u štalama i jedu kukuruz ili soju i s druge strane mlijeko i sir od krava koje pasu na pašnjacima Alpa.

Mlijeko i sir krava koje se kreću, borave na otvorenom i pasu travu su sadržavali duplo veće količine nezasićenih masnih kiselina – omega 3 nego krave koje ne pasu travu i hrane se jednolično.


Uzroci ove velike razlike su sljedeći:

    -Krave koje pasu travu, pasu razne biljke koje su bogatije hranjivim tvarima od kukuruza, pa i omegu 3.
    -Budući da u složenom kravljem želucu borave bakterije koje pomažu varenje a istovremeno su i odgovorne za oslobađanje zasićenih masnih kiselina koje su zdravstveno nepoželjne za organizam, teža hrana kao što su različite biljke su teže za probavni sistem i bakterijama je otežan posao u procesu stvaranja zasićenih masnih kiselina pa ih i u mlijeku krava koje pasu ima znatno manje.


Zaključak je naravno da je tradicionalni način čuvanja krava ipak najisplativiji, ako nam je stalo do kvalitete mlijeka i mliječnih proizvoda koje dobivamo od njih.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan