Korisnici mobitela se osjećaju sigurnije

Korisnici mobitela se osjećaju sigurnije

03.03.2008

Studija urađena u Ohio-u je dokazala da se studenti sigurnije osjećaju kada je uz njih mobitel, što ustvari povećava opasnost od zločina i nesreća. Pogotovo kod žena je ovaj osjećaj sigurnosti opasan.

Studija provedena 2001. i 2002. godine na studentima je dokazala da se studenti osjećaju sigurnije uz mobitel. Izjavili su kako bi sa mobitelom vjerovatnije otišli na mjesta gdje se inače osjećaju ugroženima, pogotovo žene (42% žena, 28% muškaraca), jer se tokom razgovora u putu osjećaju manje ranjivima.

Iako je studija provedena prije šest godina, jedan od autora studije, Jack Nasar smatra da je opasnost danas još puno veća, budući da je tih godina daleko manji broj studenata imao mobitel.

Razlog osjećaja sigurnosti je najvjerovatnije činjenica da osoba dok telefonira manje obraća pažnju na dešavanje oko sebe. Koliko god da mobitel davao utješan osjećaj u mračnim ulicama, on sigurno nije realna pomoć.

Osim povećane mogućnosti da neoprezna osoba lako može postati žrtva kriminala, također je uočeno da osoba zadubljena u razgovor puno češće prelazi ulicu uslijed većeg prometa.

Ovo su Nasar i njegove kolege zaključili u zasebnoj studiji u kojoj je 48% osoba koje su telefonirale prešle ulicu usred prometne gužve, a samo 25% osoba koje nisu koristile mobitel tokom prelaska ceste je prešlo ulicu u nepovoljnom trenutku.

Ovo je nažalost dokaz da mobitel ne uzrokuje manju koncentraciju i više nesreća samo za volanom nego i na putu van vozila.

Ovi podaci bi mogli poslužiti buđenju svijesti mladih ljudi koji se puno kreću i zbog toga često koriste mobitel na putu.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan