Kontracepcija putem mikročipa

Kontracepcija putem mikročipa

01.09.2014

Liječenje putem mikročipova testira se već neko vrijeme. Sada naučnici žele da razviju mikročipove, koji bi implantirani u organizmu čak u trajanju od 16 godina djelovali kao kontracepcijsko sredstvo.

Možda zvuči previše futuristički, ali mikročipovi implantirani u organizmu koji sadrže određene supstance potrebne za liječenje određenih oboljenja testiraju se već otprilike jednu deceniju. Mikročipovi te vrste proizvode se već od devedesetih, a testiranja na životinjama, kojima se putem mikročipova kemoterapijom liječio tumor na mozgu, provedena su 2006. godine. Na ljudima se ovaj način davanja lijekova testirao prvi put 2011. godine kada su ženama sa osteoporozom preko implantiranih mikročipova dozirani lijekovi. Unatoč tome što je terapija djelovala kod sedam od osam žena, broj osam je premali da bi se ovaj način davanja likova smatrao već uspješnim, te je potrebna dodatna studija koja uključuje daleko veći broj testiranih.

Terapija na ovaj način postiže se izlijevanjem određenog lijeka iz sitnih komorica u mikročipu svaki dan u isto vrijeme, čime je osigurana uvijek ista doza lijeka, ali i egzaktno vrijeme. Stoga i nije čudo da naučnici trenutno rade na razvijanju mikročipova kao kontracepcijskog sredstva. Na taj način je osigurano, da se doza hormona koji sprečava trudnoću putem kontracepcijske pilule, nikad više neće zaboraviti, što je baš u ovom slučaju od velike važnosti.

Implantacijski mikročipovi bi u ovoj funkciji bili najkorisniji u zemljama trećeg svijeta, gdje je kontracepcija često problem. Smatra se da je na ideju implantata došao Bill Gates lično, koji spomenuti projekat finansira sa 3,4 miliona eura. Još uvijek nije riješeno, da li bi se ovi čipovi koristili kao kontracepcijska pilula ili kao pilula za dan poslije. U slučaju da žena ipak želi da zatrudni, čip se daljinskim upravljačem u svakom trenu može isključiti.

Inače se proizvodnja ovakve vrste čipova sa medicinskog stajališta smatra veoma korisnom, pogotovo za pacijente koji svoje lijekove moraju primati intravenozno, čime svakodnevno kožu i krvne sudove izlažu velikim naporima. U tu skupinu spadaju šećeraši, koji si svakodnevno moraju ubrizgavati inzulin, ali i pacijenti sa Multipla sklerozom, koji su na Interferonu.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan