Komercijalno kloniranje

Komercijalno kloniranje

15.02.2008

Južnokorejska firma se bavi komercijalnim kloniranjem pasa. Prvi klijent je Amerikanka koja želi klonirati svog uginulog psa koji joj je nekada spasio život.

U Seulu, Južna Koreja, firma RNL Bio nudi kao trenutno jedina na svijetu kloniranje pasa u komercijalne svrhe. Kloniranje će preuzeti Državni univerzitet u Seulu, dok će se firma baviti poslovnom stranom.

Svog prvog klijenta su našli u Amerikanki koja želi svog uginulog psa po imenu „Booger“ nazad. Naime, radi se o pitbulu koji je gospođu prije nekog vremena spasio od napada drugog psa, prilikom čega je gospođa izgubila čak ruku. Ona smatra da joj je prilikom tog napada ljubimac spasio život. Pored toga je pitbul pomagao bolesnoj gospođi, tako da emotivna povezanost sa psom nije jedini razlog njene odluke.

Prije Boogerove smrti, gospođa je uzela uzorke tkiva iz njegovog uha koje je stavila na sigurno u jednoj firmi koja se bavi biotehnologijom.

Iz tkiva će se izvući stanice psa koje će se umetnuti u jajašca osam ženki u nadi da će jedna od njih okotiti novog Boogera.

Platiti gospođa mora samo u slučaju ako kloniranje uspije. Cijena iznosi manje od 50000 dolara i šanse za uspjeh kod kloniranja pasa su veoma visoke, rekao je šef marketinga RNL Bio-a, Cho Seong Ryul.

Firma se nada da će u sljedećih nekoliko godina potražnja kloniranih pasa od strane bogatih ljudi biti visoka, a ovaj slučaj predstavlja prvo komercijalno kloniranje psa u svijetu.

Vođa kloniranja je Lee Byeong-chun, nekadašnji član radne grupe Hwang Woo-Suka koji je klonirao poznatog psa Snuppy-a (na slici), a kasnije i druge pse pa čak i vukove.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan