Koja vrsta hrane štiti od zračenja?

Koja vrsta hrane štiti od zračenja?

17.03.2011

Poznato je da zračenje u tijelu izaziva razne patološke posljedice kao i moguća genetska oštećenja, čime se izravno utječe na zdravlje eventualnog potomstva. Zračenju smo ustvari izloženi gotovo svakodnevno, ali u manjim količinama. Da bi se tijelo borilo protiv zračenja s kojim smo suočeni, treba ga održavati zdravim i jakim. U tome nam prije svega može pomoći naša ishrana.

Ovdje ćemo navesti nekoliko poznatih "čuvara našeg zdravlja" koji tijelu pomažu da se što uspješnije nosi sa zračenjem.


Zeleni čaj:

Prema znanstvenim istraživanjima, osobe koje piju zeleni čaj mogu bolje podnijeti zračenje i manje je vjerojatno da će oboljeti od neke vrste hemopatije. U stvari, postoji posebna vrsta tvari u čaju, koja štiti hematološke funkcije organizma i umanjuje štetu nastalu zračenjem. Osim toga, čaj sadrži obilje vitamina A i sprječava noćno slijepilo i stanje oka poznato kao xerophthalmia koje karakteriše suhoća sluznice očne šupljine.


Narandža:

Narandža je sljedeća stvar koja pomaže u borbi protiv zračenja. Narandža je bogata antioksidansima koji jačaju imunitet i sprečavaju rast tumora. Njihova količina u narandži je mnogo viša od količine u drugim vrstama voća. Istovremeno narandža sadrži toliko vitamina A i karotena da može učinkovito zaštititi kožu. Kaže se da je količina vitamina C u jednoj voćki narandže dovoljna za dnevnu potrebu organizma za tim vitaminom.


Jagoda:

Jagoda zauzima važno mjesto u području zaštite od zračenja. Gotovo 50 do 100 miligrama vitamina C se nalazi u 100 grama jagoda. Štoviše, bogata je vitaminom E i fenolskim antioksidansima. Sve navedeno može učinkovito prevenirati oštećenja nastala izlaganjem radijaciji ali i smanjiti već nastalu štetu na koži uzrokovanu ultraljubičastim zračenjem.


Višnja:

Osim primamljivog izgleda, višnja obiluje raznolikošću nutrijenata te je veoma ukusna. Učinkovita je u borbi protiv anemije i u ubrzavanju proizvodnje krvi. U usporedbi s drugim voćem, količina željeza u višnji je najviša. Željezo je mineral u tijelu koji je potreban za sintezu hemoglobina i mioglobina. Osim toga, višnja igra važnu ulogu u jačanju ljudskog imuniteta, poboljšava sintezu proteina i ubrzava metabolizam i stvaranje energije.


Mrkva:

Funkcija mrkve je već davno dokazana. Ona je vrlo dobra u liječenju noćnog sljepila, u zaštiti dišnih puteva i u poboljšanju rasta djece. Mrkva ima mnoštvo mineralnih tvari poput kalcija i fosfora i obiluje beta-karotenom koji se enzimskom razgradnjom u crijevima pretvara u retinol (vitamin A).

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan