"> " />
Kodak piano ili buick aspirin?

Kodak piano ili buick aspirin?

22.09.2007

Potrošačka zbunjenost smanjuje značaj orginalnih brend imena, kaže studija

Da li ste ikad čuli za Kodak piano? A za Buick aspirin? Dok većina konzumenata može korektno zaključiti da ovi proizvodi nisu napravljeni u istoj kompaniji koja pravi kamere ili automobile, nova studija koja je objavljena u magazinu "Consumer Research" u septembru prezentira dokaze da dobro poznati naziv brenda je oslabljen postojanjem kopiranog brend imena - čak i u različitim kategorijama proizvoda. Proces je poznat kao oslabljeni zaštitni znak.

"Mada FTDA ne uzima u obzir potrošačku konfuziju da bi utemeljila kolika je šteta za smanjeni značaj proizvoda, to pokazuje da je vjerovatno povećane štetna konfuzija nastala pojavljivanjem prvog korisnika brend imena (i omogućava veću naknadu pridruživanjem drugoj upotrebi brenda)," kaže Maureen Morrin (Rutgers University), Jonathan Lee (California State University – Long Beach), i Greg M. Allenby (Ohio State University).

Istraživači su posmatrali slablenje zaštitnog znak za neki ekskluzivni brend, mjereći omjer potrošača koji samo misle na jedan brend proizvod kada su pitani za ime brenda u upitniku. Istraživači su pronašli da izlaganje jedno za drugim sa sličnim logo nazivom smanjuje sječanje imena nekog ekskluzivnog brenda za jednu trećinu u prosjeku.

"Ovi rezultati također pokazuju faktor koji nije tipično uziman u obzir od strane sudova, potrošačko relativno znanje u vezi sa dvije uključene kategorije proizvoda, također može utjecati na pristup," dodali su autori "Kada je potrošač zbunjen u vezi sa izvorima za dva proizvoda, ili kada oni vjeruju da su dva logo imena u pojavljivanju ista, prva korisnička kategorija je po svojoj prilici bila manje smanjena, premda je druga korisnička kategorija bila više smanjena."

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan