Kloniranjem svinja do uspješnijih tranasplantacija organa

Kloniranjem svinja do uspješnijih tranasplantacija organa

27.12.2007

Naučnici u Južnoj Koreji su došli na ideju da kloniraju patuljaste svinje, čiji bi organi odgovarali veličini organa ljudi i bili pogodniji za transplantacije.

Naučnici Nacionalnog instituta za nauku o životinjama u Južnoj Koreji, razvili su novu metodu koja daje uspješnije rezultate prilikom kloniranja nego ranije metode.

Naime, metoda se bazira na matičnim ćelijama koje su dobili iz koštane srži svinja. Uspješnost kloniranja se ovom metodom povećala za četiri puta, tj. za 20%.

Ranijim metodama je samo oko jedan do pet posto kloniranih embriona preživjelo.

Početkom decembra su rođene četiri klonirane svinje, ali je jedna već uginula.

Posrijedi je doduše bio nesretan slučaj. Druga je ubijena za DNK-analize. Preostale dvije svinje su žive i zdrave.

Kloniranjem naučnici žele povećati mogućnost transplantacije organa koja do danas predstavlja veliki problem u svijetu, budući da organa za one koji ih trebaju nikada nema dovoljno, a i često se organi svinja koji se transplantiraju u ljudski organizam, odbace od istog.

Buduće klonirane patuljaste svinje će težiti od 60 do 80 kilograma maksimalno. Njihovi organi će biti otprilike veličine ljudskih organa, čime će naravno biti i pogodniji za transplantaciju od organa običnih svinja.

Modificirajući gene ovih svinja, naučnici smatraju da će dobiti i organe koje će ljudsko tijelo manje odbijati nego što je to slučaj sa običnim svinjskim organima.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan