Kameleoni ipak ne mijenjaju boju zbog kamuflaže

Kameleoni ipak ne mijenjaju boju zbog kamuflaže

04.02.2008

Najnovija studija tvrdi da mogućnost promjene boje kože kameleonima ustvari služi zbog brze komunikacije s drugim pripadnicima vrste.

Naučnicima je do sada bilo poznato da mijenjanje boje ovoj vrsti služi u različite svrhe - da bi se „izgubili“ u novoj sredini, regulisali temperaturu tijela i da bi uputili poruke drugim kameleonima.

Umjesto glasanja ili širenja svojih feromona, kameleoni komuniciraju vizuelno mijenjajući boju svoje kože. Različite boje znače puno toga – slično semaforu u današnjem modernom saobraćaju.

Na primjer je onaj mužjak, čija je boja kože najsvijetlija ustvari i najdominantniji. Mužjak može privući ženku ili odbraniti svoju teritoriju tako što će isticati svjetlije nijanse. Da bi priznao predaju ili potvrdio tuđu dominaciju, kameleon će isticati smeđe i sive tonove.

Ženke takođe koriste signalizaciju bojama da bi odbile mužjaka ili pak signalizirale trudnoću.

Ali je način na koji su dostigli mogućnost mijenjanja boje kože ostala misterija - sve do danas.

Zoologinja sa Melburškog univerziteta u Australiji, Devi Stuart-Fox i njen kolega, Adnan Moussalli, biolog sa Univerziteta KwaZulu Natal u Južnoj Africi, su napravili seriju testova na 21 vrsti južnoafričkih patuljastih kameleona da bi shvatili zašto su ove životinje razvile mogućnost mijenjanja boje.

Ako je kamuflaža bila ta koja je dovela do razvijanja ove nevjerovatne sposobnosti, onda vrste koje posjeduju najveću raznolikost u mijenjanju boja su one koje imaju najveću sposobnost da se uklope sa okolinom.

Jedna od hipoteza jeste da je socijalna komunikacija zapravo dovela do razvijanja mogućnosti mijenjanja boja. U tom slučaju bi oni kameleoni koji imaju najveći „paletu“ mijenjanja boja, imali i najupečatliviji izgled.

Stoga su naučnici postavili mužjake da se bore jedni protiv drugih i mjerili opseg mijenjanja boja.

„Koristimo razliku u dominirajućim bojama mužjaka kao mjeru njihove mogućosti da promijene boju,“ kaže Stuart Fox.

Zatim su doveli kameleone do modela zmije i preparirane ptice da vide kako će se kameleoni uklopiti u okolinu kad se nađu pred predatorom.

„Zaključili smo da one životinje, koje najviše mijenjaju boju jesu upravo one koje imaju i najupadljiviji izgled, dok s druge strane nismo otkrili nikakvu vezu između toga koliko mijenjaju boju i raznolikosti pozadina kojima su se trebali prilagoditi.“

„Iz toga smo izveli zaključak da je ipak socijalna komunikacija ta koja je tokom evolucije dovela do sposobnosti mijenjanja boje,“ zaključila je.

Ovo zapravo znači da su kameleoni evoluirali do promjene boje kože da bi se isticali u svojoj sredini a ne da bi bili neprimjetni.

„Ova studija je najviše interesantna zbog toga što će pomoći u mijenjanju općeg nesporazuma koji se nalazi u priručnicima, postoji u široj javnosti i kod naučnika a glasi da su kameleoni zapravo majstori kamuflaže,“ kaže Roger Hanlon, naučnik sa Labaratorije morske biologije u Wodds Hole-u, Massachusetts, koji čak i nije sudjelovao u ovom istraživanju.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan