Kako se može smanjiti rizik od raka

Kako se može smanjiti rizik od raka

10.03.2008

Istraživanja njemačkog Instituta Robert Koch su zabrinula njemačke liječnike. Bilo gdje drugo u Europi podaci nisu mnogo bolji. Postoje međutim načini na koje svaki pojedinac može smanjiti rizik od obolijevanja od raka.

Institut Robert Koch svake druge godine redovno izdaje istraživanja na temu obolijevanja od raka u brošuri „Krebs in Deutschland“ (Rak u Njemačkoj). Prema tim istraživanjima u Njemačkoj godišnje umire preko 436500 ljudi od ove bolesti a od toga je 2000 djece. Također je zabilježen ogroman porast oboljelih koji zabrinjava liječnike u cijeloj državi.

Međutim, stanje u cijeloj Europi nije bolje, pa ni u svijetu općenito.

Postoje načini pomoću kojih se svaki čovjek može boriti protiv nastanka raka i na taj način minimalizirati mogućnost obolijevanja.

Na njemačkoj stranici http://www.welt.de se mogu naći neki od tih načina:


 1. 1. Odbacivanje nikotina

  Svaka druga osoba umire od posljedica svoje ovisnosti. Za pušače vrijedi: Tko danas prestane sa pušenjem, smanjuje rizik od obolijevanja od raka za 80% nakon pet godina.

 2. 2. Manje alkohola

  Onaj ko često konzumira alkohol, izlaže se povećanom riziku da oboli od raka usne šupljine, grkljana ili jednjaka. Stručnjaci stoga ne preporučuju dnevno više od 0,3l vina za muškarce / 0,2l za žene ili 0,75l piva za muškarce / 0,5l za žene.

 3. 3. Mnogo voća i povrća

  Stručnjaci preporučuju 5-7 porcija obojenog voća i povrća dnevno pri čemu bi se trebala obratiti pažnja na to da je povrće po mogućnosti zrelo. Zdravi i ukusni su i svježe ocijeđeni sokovi.

 4. 4. Manje mesa

  Dnevno ne jesti više od 30 do 90 grama mesa. Ovdje je bolje smanjiti unos crvenog mesa u odnosu na bijelo meso. Riba je ipak najzdravija.

 5. 5. Održavanje tjelesne težine

  Povećanje tjelesne težine predstavlja rizični faktor. Rizik od obolijevanja od raka se može smanjiti sportom ili samo malo aktivnijim kretanjem. Dnevno pola sata sporta ili brže šetnje je dovoljno.

 6. 6. Izbjegavanje direktnog izlaganja suncu

  Trebalo bi izbjegavati sunčanje oko podne ali i solarij. Ljeti je najbolja zaštita krema za sunčanje.
 7. Valja naglasiti da „vodič“ uz pomoću kojeg se definitivno neće dobiti rak ne postoji. Ali je preventiva nekada ipak veoma dobra zaštitna mjera.
Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan