Kako ribe „sade drveće“

Kako ribe „sade drveće“

07.02.2008

U tropskim područjima, ribe tokom poplave jedu plodove drveća i izbacuju ga kroz probavni trakt. Nakon poplave na tim dijelovima niče drveće.

Sjemenke biljaka inače raznosi vjetar, ali i razne životinje na razne načine. Jedni sjemenke izbacuju kroz probavni trakt, drugima se sjemenke zakače o perje ili dlaku i padaju na drugim mjestima. U tropskim predjelima Južne Amerike je za razmnožavanje biljnog svijeta odgovorna uglavnom jedna vrsta životinje – riba.

Tokom poplave, ribe plivaju u poplavljena područja i jedu plodove sa drveća, a sjemenke zatim izbacuju. Ako sjemenke padaju na tlo dijela s kojeg se voda ponovo povuče, niknut će drvo.

Mauro Galetti i njegove kolege sa Univerziteta u Sao Paulo-u su u sklopu studije istraživali značaj jedne vrste ribe u širenju sjemenki koja je u nauci poznata pod imenom Piaractus mesopotamicus. Prilikom analize 70 ovakvih riba, u najvećem primjerku ove vrste pronašli su i do 140 sjemenki samo jedne vrste palme (Tucum). U fekalijama drugih tropskih životinja se gotovo i nisu našli ostaci plodova palme Tucum, zbog čega naučnici smatraju da je ova vrsta ribe gotovo sama odgovorna za širenje sjemenki te palme.

Problem predstavlja ribolov. Brazilijanska vlada štiti samo ribe veličine do 40 centimetara, ali je poznato da veće ribe prenesu više sjemenki i plivaju mnogo dalje od manjih riba.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan