Kako održavati mozak u dobroj formi

Kako održavati mozak u dobroj formi

27.11.2007

Već nakon nekih 25 godina, mozak sporije funkcionira. Na ovaj način se počinje brže zaboravljati, teže pamtiti. Psiholozi to objašnjavaju time što čovjek jednostavno ne može zapamtiti toliko toga.

Da bi mozak ostao što je duže moguće „u dobroj kondiciji“, potrebno ga je trenirati.

Metode nisu ni zakomplicirane niti strane bilo kome. Najbolji načini održavanja mozga u dobroj formi su diskusije sa prijateljima, pa i tračevi („Sjećaš li se onog...“) ili jednostavno igra memory.

Da to zaista pomaže, doktori su zaključili kod pacijenata koji boluju od demencije. Oni imaju problema sa kratkoročnim pamćenjem. Često se sjećaju stvari koje su im u dugoročnom pamćenju, ali se dokazalo i da se bolje sjećaju stvari koje su povezane za određenu emociju. Upravo ta emocija ili neki miris su vratili sjećanje na događaj.

Zato komunikacija i jeste najbolji način održavanja dobrog pamćenja, budući da je komunikacija uvijek povezana sa emocijama koje nam osiguravaju lakši prelazak sadržaja iz kratkoročnog u dugoročno pamćenje.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan