Kako navesti pande na razmnožavanje?

Kako navesti pande na razmnožavanje?

25.03.2008

Ove životinje su nevjerovatno lijene. Problem je u tome što su prelijene čak i za seksualni odnos zbog čega se veoma rijetko razmnožavaju, a zbog toga su i nespretne u odgajanju. Kineski naučnici sada traže načine da ih navedu na češći seksualni odnos.

Pande se hrane bambusovim lišćem koje je siromašno energijom. Iz tog razloga im je glavna zanimacija upravo ta – jedenje listova.

Osim ove zanimacije nemaju vremena za bilo koju drugu zanimaciju pa ni za ljepši spol.

Budući da spadaju u najugroženije životinjske vrste, njihov stil života naučnicima otežava njihovo održavanje.

Prema procjeni Kineza, u prirodnom okruženju živi još samo oko 1600 ovih životinja a u raznim zoološkim vrtovima širom svijeta ih živi još oko 250.

Da bi nekako riješili ovaj problem, kineski naučnici u najvećem centru za uzgajanje pandi istražuju razne načine na koje bi mužjake naveli na razmnožavanje. Ovdje živi 70 medvjeda na površini od 106 hektara.

Pande su nažalost i u slučaju dobivanja mladih veoma nespretni u odgoju za što je odgovorno njihovo neiskustvo u tome. Zbog toga ženke često ne znaju šta da rade sa mladima i ostave ih te mladi uginu od gladi ili ih majke iz nespretnosti uguše svojom težinom.

U centru čuvari pokušavaju specijalnim vježbama ojačati mišiće kukova i karlice mužjaka tako što ih prikačenom jabukom na udicu pokušavaju navesti da hodaju uspravno. Cilj ove vježbe je pojačanje potrebe mužjaka sa poboljšanom karličnom mukulaturom da je češće i koriste.

Pored ovih vježbi, čuvari mužjake često smještaju u pećine gdje su boravile ženke, ne bi li miris ženki pobudio želju za njima.

Interesantna je činjenica da je za razliku od prije, kada je 10 posto životinja imalo seksualne odnose, danas postotak porastao na 30 posto.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan