Kako kiša izaziva potres

Kako kiša izaziva potres

26.02.2008

Njemački geolog Steve Miller je dokazao da voda nakon obilne kiše u pukotinama stjena može proizvesti toliki pritisak da indirektno izazove zemljotres.

Već prije dvije godine su naučnici objavili podatke o tome na koji način voda u kamenju može izazvati potres. Međutim, geolog sa Univerziteta u Bonnu je sada uspio dokazati da obilna kiša može izazvati čak 3000 puta veći pritisak nego što se ranije smatralo.

Ovaj naučnik polazi od toga da se može stvoriti pritisak jačine i do jednog megapaskala što odgovara pritisku mlaza vode u visini od 100 metara.

Naučnik je u ovom slučaju govorio o kraškim gorjima i poljima u kojim postoje šupljine u vapnencu u kojima se sakuplja voda nakon padavina. Po njegovom mišljenju se samo u ovim slučajevima može nakupiti dovoljno vode u šupljinama koja bi stvorila navedenu jačinu pritiska, dovoljno jaku da raznese kamenje i izazove potres.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan