Kako djeci objasniti da se roditelji rastaju?

Kako djeci objasniti da se roditelji rastaju?

21.05.2008

Prilikom odluke bračnih drugova na razvod braka najviše pate djeca. To ipak ne znači da nisu dovoljno jaka da im se istina predstavi onakvom kakva jeste.

Nakon razvoda braka, djeca su ona koja najviše pate. U većini slučajeva je bar jedno od roditelja izgubilo svako suosjećanje za drugog. Djetetu međutim i dalje uljepšavaju istinu i pokušavaju ju ublažiti.

Online časopis “Welt Online Wissen” je objavio da psiholozi najviše upozoravaju na to da je uljepšavanje situacije najgora moguća solucija. Naime, psiholozi preporučuju da se djeci također situacija objasni što objektivnije.

Djeca u većini slučajeva krivicu za rastavu roditelja daju sebi. Iz tog razloga dolazi do promjena u ponašanju, do smanjenja uspjeha u školi ali i do fizičkih promjena, to jest bolova u trbuhu i glavi.

Djeci treba objasniti da i nakon razvoda braka oba roditelja ostaju njihovi roditelji ali i da dolazi do promjena zbog kojih će na primjer jednog roditelja viđati rjeđe.

Sa istinom će se djeca nositi bolje nego sa postepenim promjenama koje će ući u njihov život neočekivano jer roditelji u većini slučajeva obećavaju djeci da će sve ostati kao prije.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan