Kako dati smisao sporazumima o zaštiti okoliša

Kako dati smisao sporazumima o zaštiti okoliša

20.02.2008

Kyoto protokol je jedan od preko stotinu sličnih rasprava i odluka o smanjenju zagađenja, reguliranju ribolova i drugih problema. Ali prema profesoru Lawrenceu Susskindu sa MIT-a, stručnjaku za pitanja okoliša, implementacija ovih sporazuma je više nego spora i neefikasna: dijelom zbog nesuradnje ključnih zemalja, tj. nedovoljnog zalaganja, a dijelom i zbog neadekvatne finansijske potpore.

Da bi svi ovi sklopljeni sporazumi dobili više na važnosti, Susskind predlaže niz reformi koje uključuju “ekonomske penale” za zemlje koje ne ispoštuju sporazume. On je svoj program prezentovao na ovogodišnjem zasjedanju Američke asocijacije za unapređenje nauke, “American Association for the Advancement of Science” (AAAS) 16. Februara u Bostonu.

Reforme koje je on zamislio uključuju angažovanje civilnog društva, dakle, ne samo vlade, u realizaciji sporazuma; davanje podsticaja zemljama koje ih ostvare; uspostavljanje smislenijih vremenskih tabela i ciljeva s obzirom na prethodno pomenute ekonomske penale.

Ovi penali bi trebali teško udariti po džepu one koji ne budu sarađivali u ostvarivanju potpisivanja, kaže Susskind.

“Sve multilateralne banke i institucije koje pozajmljuju novac, te WTO i UN trebaju zahtjevati okolišnu proviziju za bilo koju od njihovih aktivnosti”, rekao je Susskind u svom govoru na zasjedanju AAAS-a.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan