Kakav će biti smak svijeta?

Kakav će biti smak svijeta?

20.10.2007

TAU astrofizičari su dio tima koji proučavaju najstariju otkrivenu planetu

Internacionalni tim astronoma je korak bliže u odgovoru na pitanje, “Da li će smak svijeta biti sa eksplozijom ili gašenjem sunca?”

Koristeći teleskopsku opremu okolo cijele zemaljske kugle, tim od 23 istraživača na čelu sa talijanskim astronomim Dr. «Roberto Silvotti» iz «the Observatorio Astronomico di Capodimonte» u «Naples», proveli su sedam godina u istraživanju pulsa zvijezde V391 Pegasi. Ova internacionalna suradnja je rezultirala otkrivanjem nove planete — «Peg V392b» – najstarije do sada poznate planete u univerzumu.

Prof. «Elia Leibowitz», iz «Tel Aviv University's School of Physics and Astronomy» je bio član tima. Do ovog trenutka astronomi iz cijelog svijeta otkrili su više od 200 planeta izvan sunčanog sistema, ali Prof. «Leibowitz» kaže da njegovo novo otkriće može “obasjati” stanje planetarne budućnosti.

Prof. «Leibowitz» je napravio opservaciju sa timom «Tel Aviv University’s Wise Observatory» — pomoću nekoliko teleskopa koji se danas koriste na Bliskm istoku.

“Zvijezda «Peg V391» je za razliku od našeg sunca, već prošla stadij "crvenog giganta" tokom svog postojanja. Što predstavlja trenutno smanjenu vjerovatnoću da na svom putu postane “bijeli patuljak” i da umre” on je objasnio. “Zbog povezanosti planeta, zvijezda «Peg V391» je sada pronađena, i po prvi put astronomi će moći da proučavaju efekte izumiranja zvijezde na ovoj planeti. Ovo će pomoći uspostavljanju zaključka o tome šta će se desiti planeti Zemlji kada sunce počne umirati za oko 5 biliona godina.”

Otkriće pokazuje da je udaljenost zemlje od sunca usporedna sa udaljenosti «V391 Peg b» od zvijezde, i da će zbog toga naša planeta moći preživjeti apokalipsu koja će se desiti za oko 5 biliona godina, kada će naše sunce proticati vani vodikovo ulje, a zvijezde će bujati u crvene gigante. Naučnici koji su bili uključeni u ovo istraživanje vjeruju da je «V391 Peg b» preživjela fazu crvenog giganta, koja sada sagorijeva helium prije nego vodik.

Presudna za otkriće «V391 Peg b» bila je svjetska asocijacija «WET — for Whole Earth Telescope» — grupa opservacijskih saradnika sa skoro svakog kontinenta. Tokom određeni perioda u godini, svi sudionici posmatraju i mjere radijaciju odeđene zvijezde, nekoliko noći uzastopno. Zvijezda «Pegasi V39»1 je jedna od ciljanih zvijezda u ovoj mreži.

Prof. «Leibowitz» kaže; “Mi nastavljamo naše istraživanje na ovoj planeti i zvijezdama. Ako postoji tamo neka druga planeta, mi mislimo da postoji velika mogućnost da je vidimo.”

Pored pružanja neobrađenih podataka iz regije Bliskog istoka, Prof. «Leibowitz» također surađuje sa Dr. «Silvotti» na statističkoj analizi podataka koja je prikupljena u Taiwan-u, Evropi i Sjevernoj Americi. "Ova analiza je značajan dio opservacijskog istraživanja,” kaže Prof. «Leibowitz». “Funkcionalno je demonstrirati da je opservacija u prirodi, je jedna od glavnih uzroka otkrivanja nećega novog u svijetu, nije prosto slučajni, beznačajni fenomen.”

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan