Kada se preko noći promjeni govor

Kada se preko noći promjeni govor

18.11.2008

Preko noći je Amerikanka Cindylou Romberg počela pričati čudnim akcentom. Navodno čak izgovara rečenice na jezicima koje nikada nije učila. Ona pak negira da je u pitanju prevara.

Zvuči možda bizrno, ali američki liječnici imaju i naziv za to - “Foreign Accent Syndrome” (Sindrom stranog akcenta) ili kratko FAS. Radi se o rijetkoj bolesti koja nastaje nakon srčanog infarkta ili ozljede glave.

Tako se desilo i gospođi Cindylou Romberg. Godine 1981. je nakon pada sa teretnog vozila u pokretu zadobila teže ozljede mozga. Međutim, 17 godina se nije dešavalo ništa čudno. Čak se oporavila i od traume. Onda je započela terapiju kod jednog fizioterapeuta nakon čega je na dva dana potpuno izgubila glas. Treći dan je ustala iz kreveta, ponovo u stanju da priča, međutim čudnim naglaskom. Taj akcenat koji možda najviše asocira na španjolski nije uspjela ispraviti sve do danas. Tako će najvjerovatnije i ostati.

Njen liječnik, dr. Dan Addison smatra da je dotok krvi u mozak prilikom fizioterapije kod gospođe bio ograničen te da je lijeva polovica mozga, koja je odgovorna za centar za govor, na trenutak oštećena.

To zvuči dosta razumno, ali se liječnici oko jedne stvari ne mogu složiti. Naime, gospođa navodno izgovara riječi koje ne razumije pa i rečenice na stranim jezicima koje nikada nije učila kao što su ruski, francuski i njemački.

Mnogi liječnici koji su viđali kod pacijenata promjene u akcentu, naglašavaju kako im pojava izgovaranja riječi ili čak rečenica na jeziku koji osoba nikada nije učila, nije ni poznata ni logički objašnjiva.

Stoga neki liječnici gospođu Romberg smatraju prevaranticom, što ona striktno negira.

Njen argument je da ona pati već dvije godine jer ni ime vlastite kćerke više ne može pravilno izgovoriti i da bi svakodnevna gluma bila jednostavno prenaporna za svakoga. Međutim, ako je ovo jedina posljedica njene teške povrede od prije skoro dvije decenije, onda je zahvalna na njoj.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan