Južnokorejcu su zabranili let u svemir

Južnokorejcu su zabranili let u svemir

10.03.2008

Prva osoba iz Južne Koreje koja će poletjeti u svemir ipak neće biti muškarac - nego žena

Za mjesec dana je Ko San iz Južne Koreje trebao postati prvi čovjek koji će iz te države poletjeti u svemir. Rusi su mu sada zabranili let zbog navodne industrijske špijunaže.

Za samo mjesec dana će prvi čovjek iz Južne Koreje poletjeti u svemir. Ruskom kapsulom će posada letjeti do Međunarodne svemirske stanice, (ISS). To počasno mjesto je prvobitno pripalo Južnokorejcu po imenu Ko San.

Ovaj stručnjak za kompjutere i boksač amater se protiv 36000 Južnokorejaca izborio za prvo mjesto u takmičenju da bi mogao letjeti kao prvi u svojoj državi. Čak je nakon toga apsolvirao i višemjesečni komplicirani trening u Južnoj Koreji i Rusiji.

Ipak je Rusija odlučila da Ko San ne smije letjeti. Kao razlog su naveli industrijsku špijunažu.

Naime, Ko San je više puta prekršio interna pravila treninga. Na primjer je navodno poslao osobni priručnik za trening poštom na kućnu adresu, zatim je nedozvoljeno kopao po vodiču za letenje ruskih pilota. Ovo su Rusi očito shvatili kao špijunažu zbog čega su zvanično zatražili od Južne Koreje da povuče Ko Sana.

Umjesto njega će letjeti njegova kolegica Yi Son Yeon koja je skupa s njim apsolvirala trening. Ona je stručnjak za nanotehnologiju i jedino u slučaju da se njoj nešto desi u zadnjoj minuti, Ko San bi je morao zamijeniti.

Ugovor o letu je potpisan 2006. godine, a Južnokorejci su spremni dati preko 25 miliona dolara da bi prvi Južnokorejac poletio u svemir.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan