Japanska svemirska sonda promašila orbitu Venere

Japanska svemirska sonda promašila orbitu Venere

10.12.2010

Ovo je trebalo biti prvo uspješno slanje svemirske sonde u orbitu druge planete koje bi izveo Japan. Međutim, svemirska sonda 'Akatsuki' promašila je Venerinu orbitu, čime je, barem što se tiče ovoga puta, Japanska svemirska agencija Jaxa morala zabilježiti još jedan neuspjeh sličnog projekta.

Projekat je namjenjen prikupljanju informacija o Veneri, pogotovo o njenim vulkanskim aktivnostima. Svemirska sonda 'Akatsuki' je međutim, najvjerovatnije zbog nedovoljno upaljenih turbina, promašila svoj cilj.

Unatoč neuspjehu, naučnici polažu nade u novi pokušaj za šest godina kada 'Akatsuki' bude ponovo prolazila pored Venere.

Projekat je koštao čak 25 milijardi yena (227 miliona eura) i od velike je važnosti za Japan, budući da je 1998. godine već jedan pokušaj slanja svemirske sonde u orbitu druge planete (u tom slučaju Marsa) propao.

U slučaju da je “Akatsuki” uspjela dospjeti u orbitu Venere, kružila bi oko ove planete naredne dvije godine, dostavljajući informacije o klimi na njenoj površini koje bi eventualno pomogle u shvatanju klimatskog razvoja na našoj planeti.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan