Izraslo prvo sintetičko drvo

Izraslo prvo sintetičko drvo

24.09.2008

Naučnici su uspjeli napraviti prvo sintetičko drvo na svijetu: duplikat veličine palme koji predstavlja proces pomoću kojeg drvo upija vodu.

Pokazalo se da za proces gubitka vode biljke koji je poznat kao 'transpiracija' nije potrebna biološka energija. Naučnici su postavili teoriju da se izlaskom vode tokom transpiracije bljke, pritisak vode u unutrašnjosti mijenja zbog čega voda iz zemlje odlazi u stabljiku biljke. Isti princip vuče ulje kroz fitilj svijeća.

Istraživači Cornell Univerziteta su modelirali tkivo za transportiranje vode, takozvani ksilem, sa finom mrežom kapilara u koje je ugrađen hidrogel. Hidrogel sam ima pore veličine nekoliko nanometara – isti materijal se koristi za kontaktne leće – koje dozvoljavaju vodi da se isparava, rezultirajući neophodnom promjenom u pritisku vode.

Umjetno drvo se dokazalo sposobnim za transportiranje vode povećavajući mogućnost primjene mehanizma transpiracije na sistemima grijanja zgrada ili sistemima hlađenja računara.

„Bilo bi lijepo kad biste te pasivne elemente koji sa solarnog kolektora na krovu veoma efektivno šire toplotu okolo mogli postaviti u zgradi da bi transportovali toplotu sve do dna zgrade“, izjavio je u izvještaju za medije Abraham Stroock, koautor studije. „Onda se taj fluid može reciklirati nazad do krova na isti način kao što to radi drveće.“

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan