Istraživači su koristili nano-cijevi kako bi napravili najmanji radio

Istraživači su koristili nano-cijevi kako bi napravili najmanji radio

14.11.2007

Fizičari sa Kalifornijskog univerziteta, Berkeley, su napravili najmanji radio na svijetu.

Oni kažu da je za najmanji radio potrebna samo baterija i slušalice. Ali to nije sve, novi uređaj mogao bi biti veoma dobar.

Ovakva mala veličina radija može stvarati telefonske stanice koje su veoma efikasne, a mogu se čak koristiti kod radijskih uređaja koji struje kroz krvni pritisak. Autor ove studije Alex Zettl, kaže da se nada da će uspjeti u svojim nastojanjima, odnosno da radio zamjeni glomazni uređaj koji se koristi danas za identificiranje atoma i mjerenja mase atoma.

"Mi smo bili u ekstazi kada smo vidjeli da ovo funkcioniše," kaže Zettl, u napisanom izvještaju. "To je fantastično."

Uređaj, koji istraživači nazivaju nanoradio, je za sada može da radi samo kao prijemnik, ali će uskoro moći također raditi i kao predajnik. Ovaj nanoradio je za oko 100 biliona puta manji nego prvi radio.

Nano cijevi sadrže atome karbona, zbog čega su ove veoma otporne, a upravo zbog svoje jačine neki naučnici predložili upotrebu nano-cijevi pri postavljanje satelita na određenim mjestima oko cijele naše planete.

U nanoradiu, jedna nano-cijev karbona služi kao antena, podešavač, pojačalo i čak demodulator koji može odabrati i AM i FM frekvencije. Ovo su odvojene komponente u standardnom radiju.

Istraživači su objasnili da nanoradio koristi novu metodu za detektovanje radio signala.

Dobre Kalorije Liječenje prirodnim putem - Prirodni preparati za njegu i higijenu Recepti i savjeti za svaku kuhinju - Gastrofan